понедељак, април 23, 2018
image НАРОДНА БИБЛИОТЕКА АРИЉЕ

Погледајте наш албум са сликама.

АМАТЕРСКА ДРУШТВА

КУД ''АРИЉЕ''

Рад КУД „Ариље“ обновљен је 2003. године. Од тада културно-уметнички ансамбл ради у оквиру Народне библиотеке. Тиме је настављена богата фолколорна традиција нашег града оличена у раду некадашњег КУД-а „Мићо Матовић“. 
Први целовечерњи наступ ансамбл је имао на Мајским данима културе 2003. године. За релативно кратко време, за само три године, културно-уметничко друштво је доста напредовало и стручно и кадровски што се одразило и на сам квалитет. После низа наступа у земљи уследили су позиви из иностранства. Најпре су у јулу 2004. године наступали у словачком граду Кежмароку, а затим на фестивалу у Томашов Лубенском у Пољској. Фестивал у Пољској је био такмичарског карактера. Жири који је пратио и оцењивао наступе сачињавали су добри познаваоси музике и фолколора. Вредновали су се игра, усклађеност оркестра и фолклора, однос према публици. КУД „Ариље“ оставио је најјачи утисак на жири и заслужено је проглашен најбољим. Највеће оцене добили су за кореографију, усклађеност оркестра и фолклора, музике и игре.

                       

 

ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ - ПРВО ЗРНО СУНЦОКРЕТА

Кад пукне зора наспрам Годевине и забели се јутро окупано росом и првим сунчаним зраком време је да се крене на рад, на косидбу, жетву, јесењу бербу... Пуне се очи небеским плаветнилом, душа би да загрли врлетна брда и у недра их савије. Из грла се пролама песма и расипа по шумовитим пропланцима и зеленим пашњацима: Цветај ружо, кавело и бело, кад ја пођем...Ех, тако је некад било...Са песмом у срцу, на уснама, у раду и уз рад, пева се песма, да залечи сваку бољку, ожени и уда, испрати и дочека. Уз песму је све било лакше, и што се нас, данашњих тиче, много другачије. -Како да се не сећам, певало се некад много више -каже Миломир Јовановић, вођа певачке дружине “Прво зрно сунцокрета” и наставља: Жње се жито – пева се, коси се и пласте се ливаде – пева се, тога сада нема. Било прела па се састајало – сад и тога нема... Зато су, тврди Миломир, они који истински, свим срцем, воле изворну песму морали да нађу начин да се поново састану и покушају да сачувају од заборава истинске вредности кроз песму и певање на начин како се то некада радило.
-Певачка група постојала је у Брекову много година. Одмах после Другог светског рата имали смо певачку групу која се звала „Мићо Шолајић” и то је трајало више година. Касније су се разишли, отишли на школовање, десила се смена генерација тако да је активност те певачке групе престала... 1971. године у Брекову је основан књижевни клуб „Прво зрно сунцокрета” и обнављена певачка дружина, мушка и женска са именом као и поменути клуб.
С обзиром да чланови групе нису само Брековци (три члана су из Крушчице, два из Добрача), на питање да ли је тешко одржавати пробе, Миломир каже: -Кад се нешто воли, није тешко. То су људи који воле изворну песму и који би дошли било где да ве-жбамо, а камоли из Крушчице у Бреково. Кад закажем “тренинг” не постоји проблем који ће их спречити да дођу. Пред сваки наступ увежбавају по три дана код Миломира или у Брекову, код цркве, где певајући, остану до поноћи. Увежбавају мелодију, прилагођавају текст и проверавају оно што су давно научили: Имао си од кога да научиш... После смо учили са радија, па кад сам постао трубач ја сам морао да знам да певам, и сада имам у мојим блоковима записаних сто песама и од тих стихова комбинујем нове песме. “Прво зрно сунцокрета” је чест гост емисије на Радио Јавору која негује изворно певање: -Слушамо певање других група, додајемо наше стихове на њихову песму, комбинујемо и тако песма иде даље.
Дуго година су ишли на такмичење села, били су на републичком такмичењу у Тополи. Сада су њихови наступи чешћи и боље организовани. Народна библиотека је женској певачкој групи обезбедила народну ношњу као и члановима мушке певачке групе који је нису имали.

                      

 

 ГРАДСКИ ХОР "СВЕТИ АХИЛИЈЕ"

Почев од 2012. Године у нашем граду постоји мешовити хор „Свети Ахилије“, чији предани чланови негују традицију хорског певања. Осим што наступају на важним свечаностима у локалној средини, имали су запажена гостовања широм земље, међу којима се издваја наступ на Белом двору Престолонаследника Александра Карађорђевића. На репертоару су им разнолике световне и духовне мелодије.

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

Погледајте издавачку делатност Народне библиотеке Ариље

АМАТЕРСКА ДРУШТВА

Погледајте аматерска друштва: КУД, Певачи, Хор

Филмски програм

Погледајте филмски програм у нашем биоскопу.

Репертоар

Јавне набавке

Погледајте јавне набавке Народне библиотеке Ариље.

Јавне набавке