понедељак, април 23, 2018

Историјат

Године 1895. у листу "Социјалдемократ" освануо је чланак под називом "Ариљска читаоница", аутора Сретена Лазаревића, ариљског учитеља, који се потписивао псеудонимом Испод Грдовића. Тај запис је говорио о оснивању читаонице у ариљској варошици, по угледу на сличне у другим местима, а оснивачи су били из занатлијско-радничких кругова.

Иако није била дугог века – забрањена је 1899. године, после атентата на краља Милана и увођења ванредног стања, – оставила је дубок траг у свести ариљских грађана.

После Првог светског рата следи економски процват Ариља. Поновно оснивање народне књижнице се наметнуло као логичан потез, чему су претходили подстицаји државних институција кроз Правила о народним књижницама и читаоницама. Већ у Илустрованом алманаху-календару Дринске бановине, у рубрици Преглед народних књижница и читаоница 1929/30. године, налази се податак да у ариљском срезу раде две библиотеке: у Ариљу и Добрачама. То је за сада једини поуздан податак о раду ариљске библиотеке.

Други светски рат донео је стагнацију у културном животу целе земље, самим тим и ариљске општине. Многе књиге су у ратном вихору изгубљене или уништене. После ослобођења почиње да се буди културно-образовна свест народа, па се у том циљу образују читалачке групе; њиховом формирању је допринело пописивање неписмених у ариљском крају. Аналфабетски течајеви су припремили терен за поновно оснивање књижнице и читаонице, тако што су описмењавали будуће чланове истих.

Појављује се и податак из априла месеца 1945. године, који је говорио да је књижница и читаоница у Ариљу поново почела са радом, и то при Среском одбору. Уз читаоницу још увек раде читалачке групе.

Прва стамбена зграда у Ариљу, у приземљу је библиотека

Прва стамбена зграда у Ариљу, у приземљу је библиотека (снимак из 1954.)

У годинама које су уследиле, библиотека у Ариљу се хватала у коштац са бројним проблемима смештаја, лутајући од једне локације до друге. Књижни фонд се увећавао, а није било адекватног простора на ком би се он могао сместити. Постоје подаци који говоре да се библиотека селила на неколико локација, пре него што се сместила на Градски трг.

Дом културе, на левој страни је библиотека

Дом културе, на левој страни је библиотека (снимак из 1955.)

Као одговор на тај горући проблем, покренута је иницијатива да се библиотеци обезбеди простор који би одговорио на њене потребе. Тако је издејствовано добијање зграде преко пута цркве Св. Ахилија, у близини Градске галерије и Соколског дома, на тај начин чинећи духовно језгро града комплетним. Усељење у нови простор од 160 м2 обављено је 25. новембра 2002. године. Зграда је адаптирана средствима СО Ариље и донацијама Амбасаде Краљевине Норвешке.

 

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

Погледајте издавачку делатност Народне библиотеке Ариље

АМАТЕРСКА ДРУШТВА

Погледајте аматерска друштва: КУД, Певачи, Хор

Филмски програм

Погледајте филмски програм у нашем биоскопу.

Репертоар

Јавне набавке

Погледајте јавне набавке Народне библиотеке Ариље.

Јавне набавке