понедељак, април 23, 2018

Утисци са изложбе "Покрети и портрети"

Датум креирања 01 септембар 2017

 “Отворена изложба Центра за ликовно образовање "Шуматовачка"”

Представљајући публици ову изложбу, директорка Народне библиотеке Ариље, Јелисавета Лазић је истакла важност сарадње са другим установама културе, у овом случају са културно – образовном установом која подразумева и размену знања од искуснијих колега. Као плод ове сарадње публици у малом месту је пружена прилика да види дела значајних уметника попут Милана Маринковића Цила, Уроша Ђурића,Зорана Поповића, Мирзе Дедића, Момчила Мома Антоновића, Коче Огњеновића, Александра Бранковића, Александра Пантића, Драгане Лађевац Бркић, Филипа Трнавца, Јелене Петровић, Југослава Влаховића,Љиљане Шуњеварић, Марије Ракочевић Цвијанов, Марије Драгојловић, Марте Ђекић, Михаела Милутиновића, Милана Тепавца Тарина ,мр Милице Стојковић...

Отварајући изложбу , директорка је поред осталог истакла: „Желели смо да нашој публици приуштимо изложбу каква је доступна публици у већим срединама, посебно имајући у виду њен значај. Поред тога, ово је уједно и лепа презентација рада Центра за ликовно образовање –Шуматовачка, у нашем граду, која је за седамдесет година постојања и рада омогућавала да генерације младих људи стичу и усвајају знања из ликовне уметности.“

Отварању изложбе „Покрети и портрети“ присуствовао је директор Центра за ликовно образовање, мр Драган Кићовић који се том приликом обратио ариљској ликовној публици:

Поштовани пријатељи и гости,

Желим да вас испред Центра за ликовно образовање поздравим и захвалим што присуствујете отварању изложбе "Покрети и портрети",  која је остварена у сарадњи са вашом Галеријом.

Наравно користим прилику да се захвалим Секретаријату за културу Града Београда и Министарству културе и информисања Републике Србије, без чије помоћи и свесрдног подстицаја не би могли да на ваљан начин остваримо наше планове.

Пре него што вас ближе упознам са делима која су изложена, желим да вам , у кратким цртама,  приближим  Центар - или како нас популарно зову Шуматовачка. Историја  Центра као установе  културе од посебног значаја за Град Београд,  датира од давне 1948.године, под називом Курс цртања и вајања и, од тада развија специфичне и напредне поступке у области уметничке педагогије. Поред полазника који у  Шуматовачку долазе да би се припремили за даље студије на уметничким факултетима, доступна је свима који имају жељу  да унапреде своју уметничку вештину и изграде своја теориjска и практична знања.

Овом приликом, рећи ћу вам о идеји коју  Шуматовачка у последњих неколико године гради, а састоји се од жеље да своја уметничка дела која има у својој Збирци,  излаже у малим срединама и тиме покаже савремену ликовну сцену - што је иначе била привилегија великих градова.  Ово није демагошко промишљање, већ потреба да се ширина уметничких идеја доведе  пред публику, која нема честе прилике и увиде у поетику савременог ликовног језика.

Збирка је настала на неколико начина. Већина аутора у Збирци Шуматовачке су некада били полазници различитих курсева у Центру за ликовно образовање и поклањали су своја дела Центру.Други облик ширења Збирке је путем пројектног откупа од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Шуматовачка има и свој Врт скулптуре, који поред уметничког и материјалног значаја представља и простор за презентацију и креирање уметничких садржаја и има капацитет за место идентификације и окупљања младих, не само у крају у коме се Центар налази (Врачар), већ и шире, имајући у виду богату историју ове установе.

Шуматовачка  представља установу културе која већ седам деценија оправдано заузима високо место када је реч о уметничком образовању. Шуматовачка ће се и даље старати да  створи услови за очување јединственог симбола културе града а и земље у целини,а створени су услови за континуитет њеног деловања као и ширење и увећање утицаја,  који кроз своју делатност остварује пре свега, према младима али и заједници у целини.

И на крају, да се захвалим граду Ариљу што су нас срдачно дочекали, а г-ђи Јелисавети Лазић да одам признање на стручно  представљену  изложбу Портрети и покрети. И да додам,ово је само мали покрет за шире присуство Шуматовачке у вашој средини који ће се наставити и убудуће.

Са изложбе о животу митрополита

Датум креирања 06 јул 2017

 “Отворена изложба "Митрополит Јосиф Цвијовић - духовник и ратник" ”

У  организацији Народне  библиотеке  Ариље у Градској  галерији је 4. јула отворена изложба ''Митрополит  Јосиф  Цвијовић - духовник и ратник ( 1878-1957)'' чији су аутори, историчар и директор Архива СПЦ Радован Пилиповић и историчар Милош Матијевић.Изложбу је отворио архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад Величковић.

Присутну публику је поздравила директорка Народне библиотеке Ариље, г-ђа Јелисавета Лазић , истакавши да су установе културе најпозваније да подсећају на важне догађаје и истакнуте личности из историје а посебно ако су из најближе околине као што је случај са личношћу митрополита скопског Јосифа Цвијовића рођеног у Дрежнику код Ужица. Током своје свештеничке службе, непосредно пред одлазак у Кијевску духовну академију, Јосиф Цвијовић је службовао у цркви Вазнесења Господњег у селу Драгојевцу надомак Ариља, што такође обавезује ариљску библиотеку као једину установу културе у граду да кроз ову изложбу информише и едукује суграђане  о овој значајној историјској личности ужичког краја.

Опширније: Са изложбе о животу митрополита

Укратко о изложби АртКВАДРАТ

Датум креирања 10 март 2017

 “Отворена путујућа изложба АртКВАДРАТ 2017 ”

Поставка путујуће изложбе АртКВАДРАТ која је синоћ отворена у Градској галерији у Ариљу биће изложена до 24. марта. Искористите прилику и посетите ову занимљиву изложбу међународног карактера која обухвата 55 радова исто толико аутора, што значи један аутор један рад. Ова изложба је проистекла из концепцијски сличне изложбе ФОРМАТ МАЛИ што подразумева лимитирани формат рада максималне димензије 32 пута32,  али и радове мањег формата.

Опширније: Укратко о изложби АртКВАДРАТ

Страна 1 од 2

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

Погледајте издавачку делатност Народне библиотеке Ариље

АМАТЕРСКА ДРУШТВА

Погледајте аматерска друштва: КУД, Певачи, Хор

Филмски програм

Погледајте филмски програм у нашем биоскопу.

Репертоар

Јавне набавке

Погледајте јавне набавке Народне библиотеке Ариље.

Јавне набавке